دانشنامه بست‌ماس

همه چیز درباره تراریوم {خاکزی‌دان یا باغ شیشه‌ای}

تراریوم- تراریوم بست ماس

فضای سبز همیشه حس و حال خوبی را در انسان ایجاد می‌کند. اما اکنون که زندگی شهرنشینی باعث شده تا همان اندک فضای سبز موجود را هم از دست بدهیم راه حل چیست؟
یکی از راه حل‌های موجود استفاده از گل و گیاه درون خانه است، که نه تنها به سلامت فضای خانه کمک می‌کند، بلکه باعث جذابیت خانه نیز می‌شود.
یکی از راه‌های استفاده از گل و گیاه در فضای خانه استفاده از تراریوم است. تراریوم‌ها با محیطی بسته شرایطی ایده‌آل برای رشد گیاهان را فراهم می‌کند.

تراریوم چیست؟

تراریوم یا خاکزی‌دان که باغ شیشه‌ای هم گفته می‌شود، یک محیط بسته‌ شیشه‌ای است که شرایط لازم برای رشد و نمو گیاه در آن یافت می‌شود. تراریوم‌ها معمولا قابل باز شدن جهت رسیدگی نیز هستند. 

اما تراریوم چگونه باعث ایجاد یک اکوسیستم درون خودش می‌شود؟

هر وقت که تراریوم را باز یا بسته می‌کنیم، گرمایی از بیرون وارد تراریوم می‌شود، این گرما باعث می‌شود یک چرخه‌ی آب در مقیاس کوچک شکل بگیرد. چرا که رطوبت حاصل از خاک و گیاه درون تراریوم یا باغ شیشه‌ای تبخیر می‌شود. سپس این بخار‌ها روی دیواره ظرف متراکم شده و در نهایت آب تقطیر شده دوباره به خاک و گیاه می‌ریزد. این امر به دلیل تامین مداوم آب باعث ایجاد یک شرایط ایده‌آل برای رشد گیاهان می‌شود و از این طریق از خشک شدن بیس از حد گیاهان جلوگیری می‌کند. علاوه بر همه‌ی این‌ها نوری که از شیشه تراریوم عبور می‌کند باعث فتوسنتز گیاهان می‌شود.

انواع تراریوم:

تراریوم‌‌ها به دو دسته تراریوم‌های فضای بسته و فضای باز تقسیم می‌شوند که در ادامه راجع به هر دو آن‌ها توضیح می‌دهیم.

تراریوم با فضای بسته:

تراریوم‌ها با فضای بسته کمترین تبادل را با محیط اطراف خود دارند. اینگونه تراریوم‌ها معمولا از جنس شیشه و پلاستیک شفاف هستند. تراریوم‌های فضا بسته برای گیاهان رطوبت دوست مناسب می‌باشند.
در اکوسیستم تراریوم‌های فضا بسته، رطوبت موجود در گیاه به جداره‌های شیشه یا پلاستیک می‌چسبد و باعث تولید شبنم می‌شود. این شبنم مجدد به داخل خاک گلدان بر می‌گردد و به تغذیه گیاهان کمک می‌کند. همانطور که در بالا ذکر شده تابیدن نور خورشید نیز باعث می‌شد تا گیاهان درون تراریوم بتوانند فتوسنتز کنند. فتوسنتز در برگ گیاهان باعث می‌شود آن‌ها بتوانند دی‌اکسید کربن را به اکسیژن تبدیل کنند. البته شما می توانید در فواصل مختلف درب تراریوم خود را باز کرده و با هوای آزاد به طراوت گیاهان‌تان کمک نمایید. گاهی اوقات در تراریوم‌ها فضای بسته چوب بکار می‌رود این چوب‌ها به زیبایی بیشتر تراریوم‌های شما بیشتر کمک می‌کند. شما می‌توانید درباره‌ی استفاده از چوب در تراریوم را در وبلاگ ما مطالع کنید
گیاهان مناسب تراریوم‌‌های فضای بسته ورنیا، گل سنگ، مارانتا، پتوس، چمن عروس، پپرومیا، انواع سرخس و… می‌باشند.

آب‌پاشی تراریوم فضای بسته:

تراریوم‌های فضا بسته نیاز چندانی به آبیاری نیست. اما دقت داشته باشید که جداره تراریوم خشک و عاری از شبنم نشان می دهد که زمان آبیاریست. ماهی یک بار باید با آب جوشیده شده‌ی سرد خاک تراریوم خود را مه پاشی کنید.  مقدار مه پاشی باید به مقداری باشد که خاک را کاملا مرطوب کند اما آب داخل محفظه جمع نشود تا  پوسیدگی ریشه و خرابی گیاه را به بار نیاورد.

تراریوم با فضای باز:

تراریوم‌ها با فضای باز برای گیاهانی مناسب است که رطوبت کمتری نیاز دارند. برای گیاهان سازگار با آب و‌ هوای خشک، از تراریوم‌های فضای باز استفاده می‌شود. فضای باز این تراریوم‌ها به این دلیل است که بتوانند رطوبت بیش از حد را خارج کنند. تراریا های باز بیشتر برای گیاهانی است که به نور مستقیم نیاز بیشتری دارند.

گیاهان مناسب تراریوم‌های فضای باز انواع کاکتوس، ساکولنت ها، سانسوریا، برگ بیدی، گل ناز، مرجان، نئوژلیا و گیاهان از این قبیل می‌باشند.

آب‌پاشی تراریوم‌های فضای باز:

تراریوم‌های فضای باز، نیاز به آب بیشتری نسبت به دیگر تراریوم‌ها دارند. برای اینکه بدانیم گیاهان چه زمانی به آبیاری نیازمند هستند، باید میزان رطوبت خاک را بسنجید. از جهتی که گیاهان مناسب این نوع تراریوم‌ها معمولا از دسته کاکتوس‌ها و سالکونت‌‌ها هستنند، باید پس از آنکه خاک کاملا خشک شد  آبیاری شود. و اگر رنگ خاک هرچه روشن تر باشد نشان‌دهنده خشکی بیشتر خاک است. پس از آن که رنگ خاک کاملا روشن شد دو روز صبر می‌کنیم و سپس آبیاری می‌کنیم.  آبیاری هم باید به این گونه باشد که آب جوشیده سرد شده را به روی خاک به مقداری که آب در ته شیشه جمع نشود مه پاشی می کنیم.

نور تراریوم‌ها:

از قرار دادن هر گونه تراریوم در زیر تابش مستقیم نور آفتاب اجتناب کرده و نور فیلتر شده به تراریوم بتابانید. تراریوم شفاف مانند عدسی عمل می‌کند و تابش نور مستقیم بر این تراریوم باعث سوختن گیاهان می‌شود.

برای اطلاعات بیشتر از نحوه نور تراریوم، می‌توانید مقاله «چه نوری مناسب تراریوم من است» را بخوانید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *