تراریوم

راهنمای انتخاب گیاهان مناسب برای تراریوم [چه گیاهانی برای ساخت تراریوم مناسبند؟]

گیاهان مناسب تراریوم - راهنمای انتخاب گیاهان مناسب برای تراریوم - بست ماس

در پاسخ به این پرسش که چه گیاهانی در تراریوم به خوبی رشد می‌کنند؟ باید گفت که طیف وسیعی از گیاهان برای کاشت در تراریوم وجود دارد. از گیاهان مینیاتوری که رشد آهسته دارند تا گیاهان آپارتمانی زیبا به نوعی که در هر حال با شکل و دهانه تراریوم سازگار باشند می‌توان استفاده کرد.

یکی از ویژگی‌های مهم همه گیاهان تراریوم این است که رشد آن باید کند باشد. اگر گیاهی با سرعت رشد کند، خیلی سریع از تراریوم بیرون می‌زند. نکته‌ی اصلی هنگام انتخاب گیاهان تراریوم این است که به میزان نور و رطوبت مشابهی نیاز دارند.

از طرفی این نکته را هم باید مدنظر قرار داد که همه‌ی مدلهای تراریوم با همه گیاهان مطابقت ندارند. بنابراین انتخاب بهترین گیاهان برای کاشت در تراریوم تا حد زیادی به باز یا بسته بودن و عمق تراریوم بستگی دارد. به عنوان مثال تراریوم‌های کم عمق برای گیاهانی مانند ساکولنت‌ها مناسب نیستند چرا که آب راکد باعث پوسیدگی ریشه می‌شود. با بست‌ماس همراه باشید.

محتوای جدول

گیاهان مناسب برای تراریوم - انواع گیاهان تراریومی - بست ماس

معرفی بهترین و مناسب‌ترین گیاهان برای ساخت تراریوم

برای تعیین بهترین گیاهان برای کاشت در تراریوم در درجه‌ی اول باید مشخص کنیم که تراریوم دقیقا چیست؟

تراریوم یک اکوسیستم مهر و موم شده است که آب و هوایی همچون آب و هوای منطقه‌ی گرمسیری را در ابعاد مینیاتوری دارد. از این رو بهترین گیاهان برای قرارگیری در آن، گیاهان گرمسیری هستند. اما مطمئنا همه گیاهان گرمسیری مناسب برای قرار گرفتن در تراریوم نیستند. پس چه گیاهانی برای قرارگیری در تراریوم مناسبند؟ یا یک گیاه برای قرارگیری در تراریوم باید چه ویژگی داشته باشد؟

اندازه گیاه: در تراریوم شما با یک فضای محدود کار می‌کنید. بنابراین گیاهان کوچک و مینیاتوری گزینه‌ی مناسبی برای کاشت در تراریوم محسوب می‌شوند.

الزامات مراقبت آسان: گیاهان نیازهای مراقبتی متفاوتی دارند. نگهداری برخی به مراتب‌ساده‌تر از برخی دیگر است. گیاهی مناسب‌تر است که تحمل سطوح مختلف رطوبت و نور را دارا باشند.

بنابراین با اطمینان نسبتا بالایی می‌توان گفت گیاهان استوایی کوچک مناسب‌ترین گزینه برای ساخت تراریوم هستند.

در ادامه این گیاهان را بر اساس توانایی قرار گرفتن در تراریوم باز یا بسته یا مناسب برای ساختن تراریوم صخره‌ای، جنگلی و آبی مورد بررسی قرار می‌دهیم.

بهترین گیاهان آپارتمانی برای نگهداری در تراریوم چه گیاهانی هستند؟

پیله‌آ میکروفیلا: از گیاهان خانواده‌ی پیله‌آ است و ظاهری شبیه سرخس دارد. این گیاه ظاهر زیبا و گیرایی دارد. با کمی مراقبت از این گیاه آپارتمانی، می‌توانید از آن در تراریوم استفاده کنید.

نور متوسط  غیر مستقیم و آبیاری به میزان متعادل از نیازمندی‌های این گیاه است.

گل‌سنگ: گل‌سنگ گیاهی بسیار زیبا و در طرح و رنگ‌های بسیار متنوع است. نگهداری از گل سنگ بسیار راحت است. نیاز به هرس در این گیاه بیشتر از سایر گیاهان است چرا که خیلی زود رشد می‌کند و پرپشت می‌شود.

نور متوسط و غیرمستقیم و آب‌دهی منظم از نیازمندی‌های این گیاه آپارتمانی است.

گیاه پپرومیا (قاشقی): پپرومیا به رنگ‌های مختلفی وجود دارد. این گیاه رشد آرامی دارد و برای رشد در تراریوم گزینه‌ی مناسبی است. در شرایط خاص این گیاه گل هم می‌دهد. نور کم و غیر مستقیم و آب نسبتا کم از نیازمندی‌های این گیاه است.

سرخس دکمه‌ای: یکی از زیباترین گیاهان برای نگهداری در تراریوم است. گیاه تقریبا مقاومی است و محیط خشک را برای رشد ترجیح می‌دهد. نور کم یا سایه و آبیاری هفتگی از نیازمندی‌های این گیاه است.

مناسبترین گیاهان تراریوم برای تازه‌کارها

اگر تازه‌کار هستید و به دنبال ساخت تراریوم لازم است با گیاهانی شروع کنید نسبت به جریان هوا حساسیت کمتری داشته باشند و مراقبت از آنها بسیار آسان‌تر است. گیاهان زیادی برای انتخاب وجود دارد، هرچند دقیقا مشخص نیست کدام گیاه خوب عمل می‌کند اما آنچه به دنبال آن هستید، لیستی از گیاهان زیر است:

فیتونیا: یکی از محبوب‌ترین گیاهان قابل کاشت در تراریوم فیتونیا است. دلیل محبوبیت زیاد این گیاه، دردسرهای پایین کاشت و نگهداری آن است. علاوه بر این رطوبت زیاد، ثابت و نور غیر مستقیم خورشید فاکتورهایی هستند که این گیاه بدان‌‌ها نیز دارد و همه‌ی این‌ها در یک تراریوم بسته فراهم است. همچنین رشد این گیاه خیلی زیاد نیست و شانس خوبی برای قرار گرفتن در تراریوم خواهد داشت.

سرخس: نوع دیگری از گیاهان آوندی است که درست مانند خزه‌ها با رطوبت بالا و شرایط نور کم سازگاری دارند. 

پپرومیا: پپرومیاها شامل بیش از هزارگونه مختلف گیاه هستند که تنوع زیادی دارند. اما وجه مشترک همه آن‌ها این است که معمولا نیاز به مراقبت کمی دارند و در سایه و رطوبت متوسط دوام دارند.

سینگونیوم: سینگونیوم، قهرمان گمنام تراریوم است. اگر طرفدار رنگ‌‌های متنوع، شکل‌های عجیب و غریب و متنوع هستید، این گونه‌ی زیبا در لیست گیاهان تراریومی برای تازه‌کارها قرار دارد و مراقبت از آن بسیار آسان است.

»»» محصولات تراریومی (محیط مرطوب) «««

چه گیاهانی برای تراریوم باز مناسبند؟

تراریوم‌های باز یا دارای دهانه بزرگ که تهویه خوبی را هم فراهم می‌کنند برای گیاهانی مناسبند که به رطوبت پایین حساسیت کمتری دارند و از مکان‌های بسیار مرطوب رنج می‌برند. یک تراریوم باز برای مبتدیان انتخاب بهتری است. آنها اغلب زینتی هستند و نگهداری از آن‌ها ساده‌تر است. زیرا چرخه‌ی آبی درون خود ندارند از این رو خطر کمتری برای کپک زدن و پوسیدگی دارند و گیاهان موجود در آن به جریان هوای بهتری دسترسی دارند.  گیاهانی که در این تراریوم‌ها به خوبی کار می‌کنند عبارت است از: ساکولنت‌ها، گیاهان هوازی و کاکتوس‌ها

البته با تعبیه بخارساز یا مه‌پاش در تراریوم در باز، می توانید انواع گیاهان رطوبت دوست را نیز استفاده کنید.

دامنه گیاهانی که می‌توان در تراریوم باز پرورش داد گسترده‌تر است. انتخاب‌های برتر ما برای گیاهان تراریوم باز عبارت است از:

ساکولنت‌ها

ساکولنت‌ها گیاهانی با شاخ و برگ ضخیم و گوشتی هستند که نیاز کمی به آبیاری دارند.

تیلاندسیا

از گونه‌های هوازی است که به خاک احتیاج نداشته و مواد مورد نیاز خود را از هوا از طریق برگ‌هایش تامین می‌کند. این گیاه مقاوم برای نگهدار در تراریوم بسیار مناسب است.

کریپتانتوس

کریپتانتوس‌ها انواع گوناگونی دارند و می‌توانند هم در تراریوم باز و هم در تراریوم بسته قابلیت رشد دارند.

نور مناسب کریپتانتوس: نور غیر مستقیم خورشید برای نگهداری این گیاه مناسب است. هرچند برخی از گونه‌‌های این گیاه در مناطق معتدل و مرطوب و زیر سایه درختان هم رشد می‌کنند.

بهترین دما برای نگهداری آن از ۱۸ تا ۲۶ درجه سانتی‌گراد است و برای نگهداری در آپارتمان بسیار مناسب است.

آبیاری گیاه: آبیاری این گیاه باید به شکل منظم باشد و در تابستان به آب بیشتری احتیاج خواهد داشت. آبیاری همیشه باید برای خاک گیاه صورت گیرد زیرا آبیاری برگ‌ها باعث قارچی شدن آن می‌شود.

»»» گیاهان تراریومی (محیط مرطوب) «««

چه گیاهانی در تراریوم بسته خوب عمل می‌کنند؟

تراریوم‌های بسته دارای دهانه کوچکی هستند و برای گیاهانی که رطوبت را دوست دارند مانند سرخس‌ها، گیاهان حشره‌خوار یا گیاهانی که از جنگلهای بارانی می‌آیند، مناسب هستند.

گیاه فیتونیا

برگهای این گیاه دارای الگوی تزئینی شگفت‌انگیزی از رنگ‌های روشن است. رگبرگهای روی این برگ می‌توانند سفید، صورتی، بنفش قرمز یا زرد باشند. برگهای بیضی شکل این گیاه روی ساقه‌های کوتاه قرار می‌گیرند. این گیاه همچنین گل‌های زیبا و سفیدی تولید می‌کند که زیبایی آن را دو چندان می‌کند.

نور مناسب برای این گیاه: نور مستقیم خورشید را دوست ندارد.

اندازه گیاه: قد گیاه چیزی حدود ۷/۵ تا ۱۵ سانتی متر و  پهنای آن ۳۰ تا ۴۰ سانتی متر است.

خاک مناسب گیاه: خاک گلدان با کیفیت خوب و زهکشی شده با ph اسیدی را ترجیح می‌دهد. اما در ph خنثی و قلیایی هم رشد می‌کند.

آب مورد نیاز گیاه: نیاز به آبیار دائمی اما نه به مقدار خیلی زیاد دارد. آبیاری کم موجب خشک شدن گیاه و آبیاری زیاد باعث زرد شدن رنگ برگ می‌شود.

سینگونیوم

گیاه بومی جنگل‌های آمریکاست که یک گیاه بالارونده است و از مشهورترین انواع آن سینگونیوم مینیاتوری است.

نور مناسب گیاه سینگونیوم، نور غیر مستقیم خورشید است. 

آبیاری این گیاه باید هنگام خشک شدن خاک آن صورت گیرد و آبیاری نباید زیاد باشد چون باعث پوسیدگی آن می‌شود.

سینگونیوم عاشق آب و هوای مرطوب است از این رو در تراریوم بسته خوب عمل می‌کند.

پپرومیا

پپرومیاها گیاهانی کم رشد و فشرده‌اند که برخی از آن‌ها دارای برگ سبز و برخی دیگر دارای برگهای سفید یا سرخ‌اند. پپرومیاها تنوع بسیار زیادی دارند و علاوه بر زیبایی ، سازگاری بسیاری با شرایط تراریوم دارد.

سرخس

سرخس‌هایی مثل پرسیاوشان، فراگیلیس، لانه پرنده، پاخرگوشی و … همگی نامزد خوبی برای قرارگیری در تراریوم هستند. بیشتر سرخس‌ها ترجیح می‌دهند در محیط گرم و مرطوب مانند یک تراریوم بسته رشد کنند. همه‌ی این‌ها نور غیر مستقیم را ترجیح می‌دهند و سایه جزئی را تحمل می‌کند و ترکیب آن با خزه منظره‌ی شگفت‌انگیزی به تراریوم می‌دهد. 

خزه

خزه‌ها کاملا مناسب تراریوم‌های بسته‌اند. این به این دلیل است که کند رشد می‌کنند و نیاز به رطوبت و نور کمی برای رشد دارند. علاوه‌بر این فضای عمودی زیادی را اشغال نکرده یا با گیاهان دیگر در رقابت نیستند. خزه گیاهی است که یک نما عالی ایجاد می‌کند و یک تراریوم را شبیه یک باغ کوچک با چمن‌های مخملی می‌کند. شما می‌توانید گونه‌های مختلفی را تهیه کنید که نگهداری از آن آسان است. 

»»» خزه‌‌های تراریومی (محیط مرطوب) «««

جهت دریافت مشاوره و راهنمایی از کارشناسان بست‌ماس

انواع گیاهان مناسب برای تراریوم جنگلی چیست؟

تراریوم جنگلی یا وودلند تصویری شبیه کف جنگل را به نمایش می‌گذارند. گیاهان تراریوم جنگلی قادرند مقادیر متوسطی از رطوبت را تحمل کنند که مقدار آن در طول روز متغیر است. تراریوم‌های جنگلی عموما پوشیده از انواع خزه و سرخس هستند. 

سرخس‌ها تم گرمسیری به تراریوم می‌دهند. چند گونه خوب از مینی سرخس وجود دارد که بومی کف جنگل هستند و برای تحمل این شرایط تکامل یافته‌اند.

در ادامه لیستی از سرخس‌هایی که به عنوان تراریوم جنگلی استفاده می‌شود آورده شده است:

خزه‌ها از انواع دیگر گونه‌های جنگلی هستند که به علت نوسانات رطوبتی که در تراریوم وجود دارد، گونه‌های کمی از آنها برای کشت در این محیط مورد استفاده قرار می‌گیرند.

خزه‌های زیر در ساختار تراریوم جنگلی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

خزه‌ی باربولا: باربولا خزه ای با رنگ سبز روشن و نسبتا قد بلند است. نگهداری ساده ای دارد و برگهای ستاره مانند آن در زمان خشکی جمع شده و با آبیاری مجددا بلافاصله باز شده و سبزی خود را باز می یابد.

خزه آتریچوم: خزه ای با رنگ سبز تیره است و باید بر روی بستر خاک قرار گیرد.

خزه آندولاتوم: خزه آندولاتوم نسبت به سایز خزه ها ارتفاع نسبتا بلندی دارد. 

انواع گیاهان مناسب برای تراریوم صخره ای چیست؟

برای ایجاد تراریوم صخره ای زیبا، نیاز به انتخاب گیاهانی داریم که با شرایط محیط تراریوم سازگار باشد. انواع متنوعی خزه وجود دارد که برای این نوع تراریوم مناسب است. البته ناگفته نماند که برخی از این خزه‌ها لزوما به بستر خاک احتیاج ندارند و روی سنگ و چوب هم کار می‌شوند. 

نور مناسب این تراریوم، نور غیر مستقیم خورشید یا نور مصنوعی رشد گیاه است.

آبیاری این گیاهان باید وقتی صورت گیرد که خاک قبل آن حتما خشک باشد و به مقدار کمی آب برای آبیاری آن‌ها نیاز است.

نکته‌ی حائز اهمیت در نگهداری از این نوع تراریوم‌ها این است که هرچند وقت یکبار نیاز است تا مخزن آن را باز کرده و برای جلوگیری از رطوبت زیاد هواگردانی نمایید.

 از خزه‌های مورد استفاده در تراریوم صخره ای می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

خزه شیت: خزه شیت رنگ سبز روشن و ظاهری یک دست و نازک دارد. این خزه هم روی خاک و هم بر روی سنگ قابل اجراست.

خزه اسفگنوم: خزه اسفگنوم رایج ترین و شناخته شده ترین خزه برای دوست دارن گل و گیاه است. از این خزه در انواع تراریوم ( بسته، صخره ای و …) یا حتی در قیم گلدان های آپارتمانی و ساخت کوکداما استفاده می شود.  

خزه سایپرس: خزه ای به رنگ سبز مغزپسته ای روشن و ظاهری شبیه درخت کاج و متفاوت از سایر خزه هاست.

خزه اینسینیه: اینسینیه یکی از خزه های بسیار مقاوم و ماندگار است. علاوه بر این اینکه در انواع تراریوم ها و بر روی انواع بستر خاک، صخره ای یا چوب قابل استفاده است، ظاهر گل مانند و زیبای آن، اینسینیه را به خزه ای محبوب تبدیل کرده است. 

خزه افین: خزه ای مقاوم  و ماندگار با برگ های ریز و نسبتا بلند است. افین در انواع تراریوم ها و بر روی انواع بستر خاک، صخره ای یا چوب قابل استفاده است.

انواع گیاهان مناسب برای تراریوم آبی چیست؟

برای ساخت تراریوم آبی باید گیاهانی انتخاب کنیم که با محیط آبی سازگار باشند. این گیاهان بیشتر کنار آبنماها مورد استفاده قرار می‌گیرند. خزه‌هایی که برای این منظور بیشتر مناسب هستند عبارتند از:

خزه لیچن ( لیور ورت): بسیار رطوبت دوست است و برای استفاده در کنار آبنماها و رودخانه ها بسیار مناسب می باشد.

خزه‌های زیادی هستند که در زیر آب می‌توان آن‌ها را به کار برد که اصطلاحا به آن خزه‌های آکواریومی می‌گویند که موضوع بحث ما نیست.

انواع گیاهان مینیاتوری که در تراریوم خوب رشد می‌کنند؟

گیاه فیتونیا: خاستگاه این گیاه جنگل‌های بارانی استوایی است و به شدت رطوبت‌دوست است. این گیاه به صورت فشرده در تراریوم قابل استفاده است و تراکم بالای آن نمای جذابی به تراریوم می‌دهد.

گیاه کالیسیا:  کالیسیا یا برگ بیدی مینیاتوری دارای ۱۹ گونه‌ی متفاوت با سرعت رشد متوسط است. این گاه احتیاج به نور زیاد اما غیر مستقیم دارد. محیط مرطوب را می‌پسندد از این رو برای نگهداری در تراریوم بسته مطلوب است. 

نکته‌ی مهم در نگهداری این گیاه این است که به علت نازک بودن برگ‌ها و ظریف بودن ساقه، آبیاری زیاد موجب پوسیدگی ریشه و زرد شدن برگ‌های آن می‌شود.

پرسش‌های متداول پیرامون گیاهان مناسب برای تراریوم

بله، گیاهان می‌توانند در تراریوم سریع‌تر رشد کنند. زیرا آب و هوای منظم‌تر، سطح رطوبت بالاتر و شرایط دمایی پایدارتر دارند. علاوه‌بر این در رقابت کمتر با گیاهان دیگر و در معرض آفات کمتری قرار دارند و قادرند رشد سریع‌تری را تجربه کنند.

 

تعداد گیاهانی که می‌توانید در یک تراریوم داشته باشید، به طور کلی به اندازه تراریوم بستگی دارد. برای تراریوم‌‌های بزرگ گاها می‌توان تا ۱۲ گیاه هم در نظر گرفت. اما برای تراریوم‌های کوچک‌تر، معمولا توصیه می‌شود به گیاهانی بچسبید که کوچک می‌مانند و حتی‌الامکان بیش از ۵ گیاه استفاده نکنید.

بله و خیر، بله برای گیاهانی که ریشه دارند و برای زنده ماندن به خاک نیاز دارند. خاکی که دارای زهکشی خوب باشد و رطوبت را حفظ کند.

خیر برای گیاهانی همچون خزه و سرخس که ریشه ندارند و می‌توانند در تراریوم بدون خاک رشد کنند.

بهترین گیاه برای تراریوم‌های کوچک، گیاهان خزه‌ای است. آن‌ها در مقایسه با هر نوع گیاه دیگری نسبتا کوچک‌تر هستند و به منابع کمتری نیاز دارند.

گیاهان تراریوم خودنگهدار به مراقبت بسیار کمی نیاز دارند و با حداقل نور می‌توانند رشد کنند. سرخس، ارکیده، ساکولنت و انواع مختلفی خزه به تراریوم ظاهری سرسبز، بدون هیچ گونه نگهداری اضافی می‌دهد.

بله، بسته به اندازه و نوع تراریوم، همه گیاهان قابلیت کاشت در تراریوم را دارند. در نظر گرفتن میزان نور خورشید، دما و تهویه مناسب برای تراریوم بسیار مهم است. علاوه‌بر این بسته به نوع گیاه، باید تراریومی انتخاب کنید که به بهترین وجه با نیازهای آن‌ها سازگار باشد.

برای یک تراریوم سرسبز و جذاب، خزه، سرخس و گیاهان گرمسیری همگی انتخاب‌های خوبی هستند. علاوه‌بر این گیاهانی که به نور غیر مستقیم خورشید نیاز دارند مانند ساکولنت‌ها و ارکیده می‌توانند رشد خوبی در تراریوم داشته باشند.

گیاهان تراریوم معمولا در صورت مراقبت مناسب، چندین سال عمر می‌کنند. در برخی موارد، بسته به گونه، نگهداری و مکان می‌توانند تا ۱۰ سال دوام بیاورند.

برای ضد عفونی کردن گیاهان در ویواریوم، آن‌ها را به آرامی جدا کرده و در محلول پراکسید هیدروژن و آب رقیق شده یا مخلوطی از سرکه و آب برای حدود ۳۰ ثانیه فرو کنید. سپس اجازه دهید گیاهان خشک شوند و آن‌ها را به ویواریوم برگردانید. اگر نمی‌توانید آن‌ها را بردارید، از اسپری مه‌پاش برای مه پاش کردن گیاهان استفاده کنید.

یک نظر در “راهنمای انتخاب گیاهان مناسب برای تراریوم [چه گیاهانی برای ساخت تراریوم مناسبند؟]

  1. چناری گفت:

    سلام بسیار عالی آرزوی موفقیت برای گروه خوبتان🌹👌🏻

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *