دیوار سبز تثبیت شده؛ مزایای آن در مقابل دیوار سبز طبیعی
دیوارهای سبز، طبیعت را در محیط زندگی در یک طرح بسیار سیستماتیک و بصری ادغام میکنند. دیوارهای سبز در دو بخش طراحی و معماری با دو رویکرد سنتی و جدید مورد استفاده قرار میگیرند. در رویکرد سنتی، استفاده از این دیوارهای زنده، طبیعت و سرسبزی محیط طبیعی را به نوعی القا میکند که البته ساخت و نگهداری آن پیچیده است. از سوی دیگر در سیستم جدید، دیوارهای سبز تثبیت شده، راه حلی عملی و مقرون به صرفه است.
تحولات اخیر همچون خشکسالیهای جهانی، نگرانی از کاشت درختان و گیاهان طبیعی را افزایش میدهد. به تبع آن نیاز به صرفهجویی در مصرف آب را هم به شدت تقویت میکند و مصرفکنندگان را وادار میکند تا به دنبال جایگزینهای مناسب در چمنهای مصنوعی و دیوارهای سبز باشند. قیمت مقرون به صرفهی دیوارهای سبز مصنوعی و سهولت نصب و اجرای آن به همراه هزینه کم برای تعمیر و نگهداری موجب افزایش محبوبیت آن شده است.
چرا دیوار سبز تثبیت شده؟
امروزه تقاضا به طور فزایندهای به مزایای زیبایی شناختی و عملکردی دیوارهای سبز تثبیت شده جلب شده است. دیوار سبز طبیعی تثبیت شده فوقالعاده که رنگ، بافت و حرکت گیاه را به تصویر میکشد و فرمهای طبیعی را به شیوهی خیرهکنندهای تداعی میکنند و تجربهای مستقیم از طبیعت مانند یک دیوار زنده را ارائه میدهد. این سیستمهای طبیعی وابستگی پایدار و نشاط آور به طبیعت را فراهم میکند. به عنوان مثال یک دیوار سبز طبیعی تثبیت شده در یک محیط اداری، الزامات یک طراحی بیوفیلیک را بهتر از کاشتهای پراکنده و گلدانی برآورده میکند.
چرا دیوار سبز تثبیت شده؟
امروزه تقاضا به طور فزایندهای به مزایای زیبایی شناختی و عملکردی دیوارهای سبز تثبیت شده جلب شده است. سیستمهای دیوار سبز مصنوعی فوقالعاده که رنگ، بافت و حرکت گیاه را به تصویر میکشد و فرمهای طبیعی را به شیوهی خیرهکنندهای تداعی میکنند و تجربهای مستقیم از طبیعت مانند یک دیوار زنده را ارائه میدهد. این سیستمهای مصنوعی وابستگی پایدار و نشاط آور به طبیعت را فراهم میکند. به عنوان مثال یک دیوار سبز مصنوعی در یک محیط اداری، الزامات یک طراحی بیوفیلیک را بهتر از کاشتهای پراکنده و گلدانی برآورده میکند.

دیوار سبز تثبیت شده در مقابل دیوار سبز سنتی
در حالیکه دیوار سبز تثبیت شده از نظر زیباییشناسی به رقیب دیوارهای زنده گذشته بدل گشتهاند، اما همچنان گزینههای مقرون به صرفهتری هستند. هر چقدر هم که طبیعت را رمانتیک تصور کنیم، باز هم نمیتوانیم از هزینههای مالی یک دیوار سبز زنده عبور کنیم. اولین مسئلهای که باید در نظر گرفته شود این است که اجرای یک باغ عمودی و زنده با خاک، کاشت و چارچوب باید به خوبی صورت گیرد تا از آسیب به ساختار ساختمان و سازه جلوگیری به عمل آید. دیوارهای سبز زنده یا به صورت یک قاب جدای از دیوار همراه با یک شکاف برای عبور هوا تشکیل شدهاند یا توسط یک سیستم پردهای در بالای دیوار پشتیبانی میشود. علاوه بر این هنگام نصب یک سیستم دیوار زنده باید عناصری همچون وزن گیاه، خاک، تشک، غشاهای تخصصی و لایههای زهکشی را به دقت بررسی کرد.
نکتهی بسیار حائز اهمیت این است که برای تدارک قاب باید وزن گیاه را در حالت رشد کامل در نظر بگیرید. چرا که این وزن میتواند به طور قابل توجهی بسیار بیشتر از وزن آن در زمان نصب باشد. علاوه بر وزن، مساحت اشغال شده هم یکی از مولفههای مهم است. دیوار زنده را باید با در نظر گرفتن رفتار ریشه و رشد گیاه طراحی کرد. این کار به تخصص و هزینه زیادی نیاز دارد.
لازم به ذکر است که ناتوانی در کنترل هر یک از این عوامل میتواند منجر به مشکلاتی در تعمیر، نگهداری و نصب آن گردد.
مصرف کربن بیشتر؛ دیوارهای زنده انرژی مصرف میکنند
یک دیوار زنده به آبیاری مناسب و نور خورشید نیاز دارد. اگر نظارت درستی روی دیوارهای زنده صورت نگیرد، به شدت مستعد شکست هستند. پیچیدگیهای سیستم آبیاری و مسائل روشنایی میتوانن این دیوارهای زنده را پس زمینهای بیمصرف بدل کنند. علاوهبر این هزینههای زیست محیطی حفظ دیوارهای سبز زنده میتواند مزایای زیست محیطی آن را نفی میکند. برخی از فناوریهای مهندسی شدهی دیوارهای زنده، انرژی زیادی برای تامین نور داخلی یا گردش آب، هوا و مواد مغذی در سراسر سیستم مصرف میکنند.
جدا از هزینهی اولیهی گیاهان واقعی و ساخت دیوار، سیستمهای دیوار سبز زنده نیاز به بودجه تعمیر و نگهداری دارند. بدون تعمیر و نگهداری مناسب، به ویژه برای مناطقی که دسترسی به آن دشوار است. هرچه ارتفاع دیوار سبز زنده روی دیوار بالاتر باشد چالش برای نگهداری آن بیشتر میشود.
با دیوارهای سبز طبیعی تثبیت شده، تعمیر و نگهداری به حداقل ممکن میرسد. ضمنا هیچ نگرانی در مورد سیستمهای آبیاری و خاک و مواد مغذی خام هم وجود ندارد. همچنین نیازی به نصب ابزارهای روشنایی پیچیده و پرهزینه برای تکمیل نور طبیعی نیست. ترکیب کاشت نه تنها نوع نور مورد استفاده را تعیین میکند، بلکه طیف نور را هم تعیین میکند. گیاهان برگ دار و غیر گلدار نور آبی خنک را برای رشد ترجیح میدهند و گیاهان گلدار نور قرمز.
زمانی که دو موضوع آبیاری و نور خورشید حذف شوند، تنوع طراحی محیطهای سبز افزایش مییابد. یک دیوار سبز تثبیت شده را میتوان در هر مکانی نصب کرد. راه پله، زیرزمین، در طول و عرض دیوار یا حتی سقف اتاق.
بسیاری از پروژههای دیوار سبز زنده به دلیل سطوح کم نور در محل لغو میشوند
دیوارهای سبز زنده، با تمام مواد و تجهیزات مورد نیاز، اغلب نیاز به نصب حرفهای دارند. این در حالی است که سیستمهای دیوارهای سبز طبیعی تثبیت شده، میتوانند بدون کمک خارجی نصب شوند. این مورد به خصوص برای پروژههای کوچک خانگی بسیار راهگشاست.
یکی از مزایای قابل توجه دیوارهای سبز تثبیت شده نسبت به دیوارهای زنده هزینه آن است. جدا از هزینه نگهداری ماهانه برای مصرف آب و انرژی و نگهداری حرفهای، دیوارهای سبز طبیعی با هزینههای پنهان زیادی همچون طراحی مجدد کاشت و عیبیابیهای مختلف همراه هستند.


مهمترین نکته در مورد دیوارهای سبز تثبیت شده این است که میتوان آنها را در هر فضای داخلی قرار داد. این امکان برای ساخت دیوار سبز زنده یا طبیعی وجود ندارد. چرا که هنگامی که خانه یا محل کار خود را با گیاهان طبیعی تزئین میکنید انتخاب مکان بسیار مهم است زیرا باید با رشد گیاه سازگار باشد.
مصالح این نوع از دیوارهای سبز همان گیاهان طبیعی هستند که تحت فرمولاسیون ویژه بست ماس ، تثبیت شده اند.
دیوارهای طبیعی تثبیت شده نیاز به آفتکش و آبیاری ندارند. نصب آن ساده و راحت است. هزینهی کمتری نسبت به دیوارهای ساخته شده با گیاهان زنده دارند.